måndag 31 mars 2014

Meddelande

The artist formerly known as Ebbe vill numer bli kallad Den supersnabba rosa tornadon.
"Äntligen har jag ett riktigt smeknamn mamma!" var hans kommentar precis innan han somnade tidigare ikväll.
Slut på meddelande.

Funderar

Jag sitter och funderar lite. På att jag älskar ord orimligt mycket.
Det har jag ju alltid gjort. 
Och så funderar jag på exakt hur fantastiskt jag hade tyckt att det hade varit om jag hade fått läsa, peta i, städa bland, tycka till om andras ord dagligen och få betalt för det. 
Ganska så jättemycket tror jag nog.

söndag 30 mars 2014

Statusuppdatering

Jag hann inte riktigt med någon affär eller några 42 tvättar med silverschampo idag.
Däremot har jag varit ute i solen. En hel del. Så det gula håret har nu fått sällskap av ett rött fejs.
Läckert!

lördag 29 mars 2014

Kära dagbok

Idag har jag:

1. Vart på liten shoppingtur med bara Agust. Det var jättetrevligt. Extra trevligt var att alla andra barn i skoaffären uppförde sig som vildar medan Agust var en liten ängel. Sånt piggar ju alltid upp!

2. Sått ruccola, spenat, sallad, rödbetor och morötter i två stackars pallkragar. Förra året gick det sådär med skörden så spänningen nu va!

3. Ägnat en stor del av dagen åt mitt hår som först blonderades och blev jäkligt gult, så gult faktiskt att jag klippte rak lugg för första gången i livet i rena förskräckelsen. Imorn blir det jag som ilar till affären och köper silverschampo och tvättar ca 42 gånger. Minst!

4. Nästan dött lilla nostalgidöden när jag och Ebbe började med min högt älskade gamla "Mimmis bok" av Viveca Lärn, sån enorm lycka detta att ha bokälskande barn!

Surrealism

Igår fick jag nypa mig i armen ett par gånger för att försäkra mig om att jag inte var med i min barndoms favvoserie Twilight zone (eller favvo och favvo förresten, jag hade nog ett slags hatkärlek förhållande till den eftersom jag är en sån rädd liten människa).
Först fick jag veta att min förläggare hade lagt ut min författarpresentation på Idus hemsida. Författarpresentation! I listan bland alla andra, bara sådär, fanns jag med!
Och som om inte det vore nog upptäckte jag sen att Svensk bokhandel presenterade sommarens debutanter och där fanns jag också med i listan bland alla andra, bara sådär. Några rader under Josefine Bornebusch. Bara en sån sak!
Man kan inte läsa hela porträttet utan inloggningsuppgifter, men så här skrev jag:

”Jag har alltid drömt om att skriva böcker.”
Vilken erbarmligt klichéartad mening, men vad ska jag säga, det är ju faktiskt just så det är!
Sen jag var 8 år har jag varit en skrivande människa.
Då började jag skriva dagbok och dokumentera viktiga saker som att jag ”dansade trykare med Magnus” på klassdiscot (vilket jag med halvlyckat resultat senare försökt sudda ut eftersom den informationen tydligen kändes lite farlig att ha liggandes bara sådär) och annat stort som smått om livet.
Sen fyllde jag en dagbok till och en till och en till. Och många till.
Tillslut blev det lika naturligt och nödvändigt som att andas, behovet att sila livet genom ord.
Och drömmen om den där boken med mitt namn på pärmen och mina ord i fanns där alltid, men den blev med tiden som en helig ko. Den fick ligga intill hjärteroten, orörd.
Tills jag var föräldraledig med min yngste son, då hände det något. I slutet av ledigheten bestämde jag mig bara för att sluta drömma och börja försöka. På riktigt.
Att det skulle bli just en bilderbok var en självklarhet för mig. Jag älskar bilderböcker, de korta kärnfulla meningarna, samspelet mellan ord och bild, för att inte tala om samspelet mellan den som läser och den som blir läst för.
Och det blev ju faktiskt en berättelse med början, mitten och slut och nu ska den berättelsen bli en bok. Med mitt namn på pärmen och mina ord i.
Jag är och har alltid varit en riktig bokmal. När jag konsumerar litteratur vill jag ryckas med, gå in i andra världar, verkliga eller overkliga spelar ingen roll bara de berör mig på något vis.
Jag vill identifiera mig med huvudkaraktärerna och pröva deras tankar och känslor.
I bästa fall ändrar det mitt sätt att tänka kring något eller gör något synligt som tidigare varit osynligt.
Och jag tror inte att det är annorlunda för en 5-årig bokmal tillexempel.
Min berättelse heter ”Malte Modig” och om den kan få en endaste liten bokmal att bli berörd eller tänka nytt kring rädslor och mod efter att ha prövat Maltes tankar och känslor, då blir jag så lycklig så hälften vore nog!

En liten skämsfaktor är bara den där förjordade bilden. Det skulle ju vara bild både till presentationen och porträttet och jag har ca en endaste bild som överhuvudtaget är acceptabel från de senaste fem åren. Och det är en selfie (ca min enda selfie någonsin dessutom). Så medans alla andra, som helt normala människor har bildtexten "Fotgraf insert valfri person som inte är dom själva", så har jag alltså "Fotograf jag själv" som en helt onormal människa. Men, men jag överlever skammen, petitesser i sammanhanget.
Jädrars vilket redigt och långt skrytinlägg det här blev känner jag, men vet ni vad, det känner jag däremot ingen skam över, alls. Jag är stolt!

Fotograf: Jag själv

  

torsdag 27 mars 2014

Det har ju sina bra sidor också faktiskt

Det här med att barnen blir hostiga och snoriga ibland alltså.
Då kan man tillexempel hinna med den där författarpresentationen till förlagets hemsida och lite andra bokrelaterade grejor.
I alla fall under en sådan här omgång när den lille sjuklingen är glad och hyfsat pigg, då kan jag absolut se fördelarna med det här vab:andet man måste ägna sig åt titt som tätt.

Hey vaberiba





Sex maskiner tvätt, febrig slummer i soffan, hemmapysselstök och muggkakor toppade med en hackad liten glasspinne som vi hittade bortglömd i frysen.


onsdag 26 mars 2014

Grrr!

Agust hostar. Och hostar och hostar. Det gör han alltid förr eller senare när han blir förkyld. Vi har därför sovit, jamen, ganska kasst inatt.
Barnen är listade på Majornas vårdcentral, det har funkat fint.
Drop-in tider på vardagar. Men huxflux stod det inget om drop-in tider på hemsidan.
Jag fick sätta mig i telefonkö och blev uppringd efter en dryg halvtimme för att få infon att man inte körde med drop-in längre utan bokningsbara akuttider. Tyvärr  var dessa tider redan slut för resten av veckan.
Den trevliga tjejen i telefonen kollade upp Agusts journal och såg att han fått Bricanyl tidigare mot hosta, men tyvärr var det en annan läkare nuförti'n än den vi träffade sist och de vill ju helst inte skriva ut något utan att träffa patienten förstås. Nej. Det förstås. Men om de inte har tid att träffa oss då, hur gör vi då? Jo men tyvärr får jag nog hänvisa till Centrumakuten ikväll efter klockan 17 meddelade den skamsna stackars människan.
Lite googling senare så har jag noterat att Kungstens vårdcentral där jag och Martin är listade har drop-in och barn 0-6 år har förtur på min ära. Så nu är det vänt på telefonsamtal därifrån för att kolla om vi kan få lista barnen där istället.
Vi som skulle ha ledighetsmys idag och sätta sprätt på våra sista dolares på vårskor till hela gänget och fika nåt smarr. Det här känns inte alls lika kul faktiskt.

söndag 23 mars 2014

Sådärja!

Martins kompis lade in en beställning på 5 signerade ex av "Malte Modig" igår.
Bara 995 kvar så har vi en braksuccé sen, härligt.

Veckans avsky

Den riktar jag mot det vidriga lilla släktet löss.
Efter en vecka med kammande och letande och tvättande så hittade vi ÄNDÅ några små överlevare idag. Som tur var befann vi oss hos en betydligt mer erfaren lusbekämpare, min allra käraste syster som förstås hade luskammarnas Rolls royce i sin ägo (NitFree, har du barn KÖP). Så efter nya behandlingar och kamning av proffs hoppas jag hett och innerligt att vi ska vara av med de små kräken, för alltså, bläääurk!!!

lördag 22 mars 2014

Veckans klokskap

"Att vara familj handlar inte om att uppfostra barn, det handlar ju om att leva tillsammans."
Citat min pappa Hasse

fredag 21 mars 2014

Viktigt meddelande

Jag tycker så väldigt mycket om "Modern family". Bäst är Mitchell och Cam. Jag tror faktiskt att Cam kan vara min favorit-tvkaraktär någonsin.
Så, slut på viktig info, nu kan man få lov att gå och lägga sig.

Biznizwoman?

Det var inte läskigt hos företagsrådgivaren. Inte alls faktiskt, hon bjöd på kaffe och skrattade åt att jag trodde att man skulle ta av sig skorna och jag ursäktade mig med att jag jobbar i förskola annars och inte riktigt vet hur man för sig i den vanliga världen, (till mitt försvar var deras kontor liksom i en lägenhet) varmt och vänligt och inte elakt. Och sedan svarade hon engagerat på mina frågor och kom med bra frågor själv och goda råd.
Hon tyckte att jag skulle avvakta med att starta företag, att det antagligen kommer hålla sig inom ramarna för hobbyverksamhet, i alla fall till att börja med.
Det kändes skönt tycker jag. För det här med bizniz är liksom inget som jag har någon vidare fallenhet för är jag rädd.
Och nu så var det ju plötsligt fredag hörni och gusågött DET är tycker jag!

tisdag 18 mars 2014

Repris

Jomen det här med starta företag eller ej ska ju alltså undersökas imorgon då.
Inte förra veckan (note to self), utan imorgon.
Och det känns fortfarande läskigt och svårt.
Men det är ju sovmorgon imorgon i alla fall, det känns varken läskigt eller svårt.
Mer fantastiskt och underbart tycker jag nog.

söndag 16 mars 2014

Lite hiss och lite diss

Hiss på solen, att hinna röja undan stökhögar som stört i evigheter och på tvåtimmarsbad på Åbybadet med glada barn.
Diss på lössen vi upptäckte i barnens hår, på avlusningseftermiddagen och samvetskvalen över att vi kaaaanske borde lagt ihop Ebbes frenetiska kliande med lappen på förskolan ("Det går löss på avdelningen" i ilsket rött) och fattat grejen redan förra helgen.
Ähum, ja, det var väl allt jag hade att avhandla idag. Gonatt!

lördag 15 mars 2014

Dagens plan

Cykelpromenad till godisaffär.
Lekplatshäng.
Lapa ljus.
Kaffe i sol.
Ja, det var väl alles. Ganska nöjd med den här planen faktiskt.

onsdag 12 mars 2014

Kakor, sol och lite grubbel

Det gör inte ont att vara ledig idag faktiskt. Inte alls.
Vi har bakat "Alfons-kakor" och mumsat på balkongen. Sedan satte vi ihop båtbanan och killarna lekte en bra stund. Jag läste bok.
Ni hör ju, ganska behaglig tillvaro.
Men så fort vi får lite andrum i vardagen så drar min grubbelhjärna igång på högvarv.
Jag trivs på mitt jobb just nu, riktigt bra faktiskt. Vi har en så väldigt fin barngrupp och föräldrarna är fina dom med. Jag tycker om mina kollegor.
Men det är ju det här med alla ord som jag längtar efter att få skriva. Få ur mig, smaka på, möblera om bland, måla historier med.
Jag är så väldigt medveten om att mitt äventyr i bokbranschen kan ta slut nästan innan det hinner börja. Det är ett litet förlag, och det finns så många fina böcker. Hur ska min lille Malte kunna göra sin röst hörd i vimlet? Och den här gången gör jag en ekonomisk satsning själv (tack mamma och pappa!), det kommer jag inte ha möjligheten att göra någon mer gång.
Jag vet bara inte riktigt vad jag ska göra med den där längtan, om Malte inte lyckas nå ut.
Näe, nu ska jag sluta grubbla om skrivandet och faktiskt ägna mig åt det istället.
Ett nytt manus börjar så sakteliga ta form, ett om en busig Iris.




tisdag 11 mars 2014

Jag säger inte att det ÄR så men...

Det skulle ju också kunna vara så att jag tagit fel på en hel vecka och inte alls ska på någon företagsrådgivning imorgon.
Rent hypotetiskt alltså.

Jag tror dessutom att jag håller på att bli förkyld faktiskt

Imorgon är vi lediga, Ebbe. Agust och jag.
Fast en stund mitt på dagen kommer mina föräldrar och passar för då ska jag på företagsrådgivning.
Känner mig lite orolig för det där. Jag vill ju mest fråga någon om det kan vara någon vits alls med att skaffa f-skattsedel med tanke på bokprojektet. Men allt sånt där företagsigt känns så läskigt och svårt på något vis. Vet knappt i vilken ände jag ska börja och fråga ens en gång.
Jomensåatte, de där tre åren på EKONOMISK linje känns ju inte alls bortkastade eller så, nääähäääe då.

söndag 9 mars 2014

Sköna söndag

Den här söndagen spenderade vi hos mina päron.
Ebbe har cyklat, herregud som han har cyklat, som en liten duracellkanin.
Agusten ville vara lillebrorig och åka vagn istället.
Den obligatoriska lekplatsrundan, fika med hembakta kakor, kalops, tvagning och vattenlek för barnen i det åtråvärda badkaret samt mer blå himmel och sol.
Som pricken över i fyndade jag dessutom Emma Adbåges "Leni är ett sockerhjärta" för 29 spänn.
En riktigt skön söndag!

lördag 8 mars 2014

Ask and you shall receive

Sol! Det är sol och blå himmel idag!
Det har vi firat med brunch på Egg&Milk och lördagsgodisköp på Sega gubben i Linné.
Hoodeladi, hoodeladi, hoppsan vilken dag!

fredag 7 mars 2014

Fredagkväll med La familia

Det blev riktig barnkalasmat här ikväll. Varmkorv med bröd till huvudrätt och glass med kolasås till efterrätt.
Matinspirationen är verkligen på topp här nuförti'n.
Och nu är det Wild kids på tv och halvsomna i soffan en stund innan det är läggdags för di små raringarna och jag kommer helsomna istället.
Oh the sexy familjeliv man lever ändå!

torsdag 6 mars 2014

Näej, nu får det vara bra.

Jag är så förbannat trött på mörkt, och kallt. Så förbannat trött på att vara trött.
Jag vill ha solvarmt, och ljus. Och lite ork för bövelen.
Och så vill jag ha choklad. Men det vill jag ju jämt å andra sidan.
Varsågod för väldigt inspirerat och viktigt inlägg.

onsdag 5 mars 2014

Livets mysterier


Vi skulle ha blöjor och lite mat. Sen vet jag inte riktigt vad som hände där vid rea-hyllan.
De här fynden liksom kastade sig ner i vagnen. Typ.
Mycket märkligt faktiskt.
Ännu märkligare är det att jag missat den här Pija Lindenbaum boken från 2009, "Britten och prins Benny", att jag inte ens visste att den fanns. 
Aja, nu vet jag. Världsordningen återställd.

tisdag 4 mars 2014

Studiedag

Och vi har fikat kalasrester. Och blåst bubblor på balkongen med kusingrannarna.
Nu leks det LasseMajas detektivbyrå och jag har parkerat mig vid datorn en liten stund.
Tänkte öppna en av alla mapparna med utkast till nya bilderboksmanus och kanske, kanske, kanske komma igång med ett av dom.
Jag har sagt det förr och kommer säkerligen säga det igen och igen och igen, ledigt alltså, som jag älskar ledigt.




måndag 3 mars 2014

Och nu sover en treåring gott i vår säng

Tre år. Det är ju helt crazybananas att vår lelle lelle Agust är tre år.
Fina, envisa, gosiga Agust.
Vi har kollat Disneyfilm, Bolt, och käkat pizza i soffan.
Nu ska vi vara lediga i två dagar. Studiedag på förskolan imorgon osså vår vanliga lediga onsdag.
Fint som snus!


lördag 1 mars 2014

Summa summarum

Jahopp, då var man 38 år då. Ser man på och hoppla, hoppla osv.
Sovmorgon, pärlplattehjärta, Muminmugg, teckningar, Martinlagad gomiddag, Ebbe-massage i TV soffan samt ny Malte och Märta skiss från Kajsa.
Inte mycket att klaga på med den här födelsedagen känner jag!